Tekemisen riemua Kainuussa -hanke ylsi tavoitteisiinsa

Kainuussa on ollut tekemisen riemua pian puolentoista vuoden ajan. Se tarkoittaa sitä, että hanke tulee kohti loppuaan ja on aika sanoa kiitos.

Hankkeen tavoitteita olivat seurojen toiminnan kehittäminen ja näkyväksi tekeminen, alueellisen nuorisoseuraverkoston luominen, uusien jäsenten ja nuorten mukaan saaminen, seurantalojen aktivointi sekä Kainuun alueellisen toiminnan mallin kehittäminen. Näissä tavoitteissa on onnistuttu.

Hankeen tapahtumiin osallistui kaiken kaikkiaan 2008 ihmistä ympäri Kainuun. Luku pitää sisällään niin hankkeen omat tapahtumat, kuin yhteistyötahojen kanssa toteutetut esittelytilaisuudet. Nuoria tavoitettiin kaikkiaan 1177 henkilöä.

Hanke järjesti yhteensä kymmenen toiminnallista pilottia, joilla testattiin uusia toimintamalleja paikallisseuroissa ja alueellisesti. Pilotit sisälsivät mm. tanssia, kuvataidetta, teatteria, tubettajavierailun ja koulutuksia. Valtakunnallisista toimintamalleista Kainuussa päästiin tutustumaan Luova lava -leiriin, Knoppi-koulutukseen ja aluefoorumiin. Pilotit saivat runsaasti kiitosta ja toiminnoille toivottiin jatkoa. Osallistujapalautteiden keskiarvo viisiportaisella arviointiasteikolla oli 4,5, mihin voi olla vain tyytyväinen.

Loppukeskusteluiden mukaan hanke toi myös seuroille paljon hyvää. Muut alueen seuratoimijat tulivat tutuksi, samoin valtakunnalliset Suomen Nuorisoseurojen palvelut, joita seuroilla on käytössään. Hanke toi seuroille uutta lisänäkyvyyttä ja vinkkejä toiminnan toteuttamiseen. Pilottien kautta seuroihin tuli mukaan uusia, innokkaita jäseniä. Hankkeen aikana kainuulainen nuorisoseuratoiminta on saanut näkyvyyttä Kainuun lisäksi myös muualla Suomessa ja seurojen toiminta tunnetaan nyt paremmin valtakunnallisesti.

Vaikka hanke nyt päättyykin, ei tekemisen riemu Kainuusta häviä minnekään. Seurat jatkavat toimintaansa ja hankkeen kokeiluista saadaan toimintaan uutta pontta. Alueellinen toiminta on jatkossa Suomen Nuorisoseurojen ohjauksessa ja seurojen yhteyshenkilönä toimii alueellisen työn johtaja Henna Liiri. Uudet osallistujat ovat aina tervetulleita paikallisseurojen harrasteryhmiin ja tapahtumiin.

Omasta puolestani tahdon kiittää kaikkia hankkeen aikana tutuksi tulleita seuroja, jäseniä, nuoria, yhteistyötoimijoita, kollegoita ja kaikkia, joiden kanssa olen hankkeen toiminnoissa saanut tavata. Työ Tekemisen riemua Kainuussa -hankkeessa on ollut antoisaa, opettavaista ja monin tavoin palkitsevaa. Nuorisoseurahenki säilyy sydämessäni aina – kiitos!

Maarit Malinen
Projektikoordinaattori

maaritm